Geolocation Nedir?
Geolocation(coğrafik yer) tarayıcının kendi içindeki komutları kullanarak kullanıcının yerinin saptanmasıdır. Web uygulamalarında kullanılan ve sayısız avantaja sahip bu teknoloji tarayıcıların sahip olacağı en ilginç özelliklerden de biridir. Örneğin, size en yakın hastaneyi turn-by-turn route(sağa sola dön komutları vererek) ile gösterebilecek bir sistem kurabilirsiniz. Ya da yakın tarihlerde çevrenizdeki büyük buluşmaları, partileri, eğlenceleri gösterecek bir uygulamaya ne dersiniz? Heyecanlandınız mı? Okumaya devam edin!
Bilmediğiniz bir şehre gittiniz ve acıktınız. Bölgede bulunan iyi restoranların yerlerini de bilmiyorsunuz. Bir uygulama etrafınızdaki iyi restoranların listesini gösterse güzel olmaz mıydı? Üstelik bu lokantalar hakkında müşterilerin yorumlarla birlikte. Geolocation sayesinde dünya üzerindeki fiziki konumunuz tespit edilebilir ve bu bilgi, bu gibi, çeşitli amaçlarla kullanılabilir.
Geolocation sayesinde konum bilginiz yani dünya üzerinde nerede olduğunuza dair bilgi, daha net bir şekilde elde edilebilecek. Geolocation Opera 10.60+, Firefox 3.5+, Safari 5.0+, Internet Explorer 9.0+, Chrome 5.0+ ile beraber internet hayatımıza girdi.
İnsanlar oldukça uzun bir süredir web kullanıcıların yerlerini öğrenmeyi deniyorlar. Buna karşın, kullanılan eski yöntemler hem doğru sonuç vermiyor hem de konum bilgisi almak için kullanıcıdan izin istemiyor. W3C tarafından belirlenen W3C Geolocation API’ı sayesinde web geliştiricileri, nerede olduğunu bilen uygulamalar yazabiliyorlar. Bu API ile bütün tarayıcılarda aynı şekilde kullanılabilen(cross browser destekli) tekdüze bir yol sunuyor. Geolocation öndeki sistemlere göre daha doğru sonuçlar veriyor ve kullanıcı eğer isterse konumunu siteyle paylaşmıyor.
Yeriniz Nasıl Belirleniyor?
Geolocation destekleyen tarayıcılarda konum bilgisi kablosuz sinyaller için erişim noktalarına ve kullanıcıların ip adreslerinin kombinasyonuna dayanarak belirleniyor. Bunun anlamı yerleri belli olan kablosuz ağ merkezlerinin yakınındaysanız yeriniz daha net bir şekilde belirlenebiliyor. Tersine kablolu internet kullanıyorsanız, sizin için saptanan yer sizden daha da uzakta olabiliyor.
Kaynak:http://www.operaturkiye.net/
Lokasyon kullanan Sosyal Ağlar
Akıllı telefonların kullanıcıya sunduğu en büyük özellik kuşkusuz istenildiği zaman internete bağlanabilme olanağı. Bunu gören bir takım sosyal ağlar bu kullanım alışkanlığını telefonların lokasyon bulma özelliğiyle birleştirip yepyeni bir sosyal ağ türünün doğmasına yol açtılar. İnsanların “Ben buradayım” ya da “Ben bunu yaptım” demesini kolaylaştıran lokasyon destekli sosyal ağlar, beklemedikleri kadar yoğun bir ilgi alarak geçtiğimiz senenin en popüler internet girişimleri arasına girdiler. Bu yazıda ise sizlere lokasyon servislerini kullanan popüler sosyal ağlardan bahsedeceğim.
Foursquare nedir?
Foursquare bulunduğun konumu bildirmeye dayanan ve sosyal ağ üzerinden işleyen bir uygulamadır. Ayrıca Foursquare farklı şehirleri keşefettirmeyi vaad eden, küresel konumlama sistemi (Gps)'i kullanan, arkadaşlarınızla ağ kurmanızı sağlayan bir oyun olarakta tanımlanabilmektedir
2009 yılında kurulan Foursquare 10 milyondan fazla kullanıcısı olan ve geçtiğimiz ay 1 milyar check-in‘e ulaşan dev bir sosyal ağ. Kullanıcılar mobil site üzerinden, kısa mesajla ya da cep telefonları üzerine kurdukları Foursquare yazılımıyla bulundukları mekanları işaretliyebiliyor.
Yaptığınız checkinler Badge ismi verilen bir tür rozet (madalya) kazanıyorsunuz. Yeni geçtikleri sistemde ne kadar check-in yaparsanız ona göre bir rozetiniz olacak. Level sistemiyle gerçekleşen olan bu uygulamayla kullanıcılarını farklı mekanlarda check-in yapmaya teşvik ediyor.
FourSquare’de yer ekleme işlemlerini bu ağa kayıtlı olan tüm üyeler yapabilir. Search bölümünden daha eklemek istediğiniz mekanın eklenip eklenmediğni kontrol edip anında mekan bildirimi yapabilirsiniz.
Mekan ekleme işlemini “Add Venue” sayfasından yapabilirsiniz. Ayrıca Google’nin hizmeti olan Maps sayesinde işaretçiyi kullanarak tam koordinatları belirliyoruz. Karşınıza çıkan formu doldururken standart bir kısaltma kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
FourSquare nasıl kullanılır?
GPS destekleyen tüm mobil cihazlar ve akıllı telefonlar için Foursquare uygulaması mevcut.
Yapmanız gereken foursquare.com’a girerek telefonunuzun markası ve modelini seçmeniz gerekmekte. Ardından sistem telefon numaranızı ve e-mail adresinizi istiyor. Bu bilgileri girdikten sonra karşınıza çıkan ekrandan “Uygulamayı telefonuma gönder” kısmını işaretleyerek uygulamayı cihazınıza yüklemiş oluyorsunuz.
Uygulamanın ana özelliği şüphesiz etrafınızda bulunan mekanları görebilmeniz. Mekanları görebilmek için tek yapmanız gereken ise Gps destekli cihazınız üzerinden ekranın altında bulunan “places” seçeneğine tıklamak. İşte hepsi bu kadar.
Mayor Badge nedir?
Uygulamanın bir de eğlenceli kısmı var. Gün içinde ne kadar mekanda check-in yaparsanız o kadar puan topluyorsunuz, puan topladıkça sıkça gittiğiniz mekanlarda ‘Mayor (Başkan)’ oluyorsunuz. Mayor bir mekana son 60 gün içinde en çok gün check-in yapan kullanıcının sahip olduğu bir ünvandır. Bir günde 12 kere check-in olmuş olsanız bile bunların hepsi tek bir check-in olarak hesaba katılır. Son 60 gün içinde en çok birbirini takip eden gün, düzenli olarak check-in yapanlar Mayor olurlar. Dikkat edin, sadece bir Profil Fotoğrafı olan kullanıcılar Mayor olabilir.
Yaptığınız etkinliklerin özelliklerine göre ise ‘Badge (Rozet)’ topluyorsunuz. Newbie (Acemi), ilk check-in yaptığınızda kazandığınız motivasyon badgesidir. ‘Adventurer (Maceracı)’; 10 farklı yerde check-in olduğunuz zaman kazandığınız badge çeşididir. 25 farklı yerde check-in olduğunuz da ‘Explorer (Kaşif)‘ ve 50 farklı yer ile de ‘Superstar ‘badge kazanırsınız.
Foursquare arkadaş ekleme
Sırada Foursquare arkadaş nasıl eklenir ona bakalım. Uygulamaya arkadaş eklemek için yapmanız gereken sola alt kısımda bulunan arkadaş kısmına tıklamanız. Buradan Facebook, Twitter, Hotmail vb. gibi platformlardaki arkadaşlarınızı rahatlıkla ekleyebilmektesiniz. Foursquare’in başka bir artısı ise bu uygulamayı kullanan herkesi bu sayede otomatik olarak görebilmeniz.
Foursquare, insanların bulundukları mekanı arkadaşlarına duyurma isteğini hedef alıyor. Oldukça basit bir arayüzde sahip mobil uygulamayı açtığınızda karşınıza bulunduğunuz lokasyona en yakın mekan listesi geliyor. Mekanın üstüne tıkladığınızda ise o anda orada kimler olduğunu, mekanın “muhtarını” ve bırakılan yorumları görüntüleyebiliyorsunuz. “Check-in” butonu ise “ben şu anda buradayım” anlamına geliyor. Dilerseniz yaptığınız check-in’lere fotoğraf ve yorum ekleyebiliyor, Facebook ve Twitter’da (eğer hesabınızı bağladıysanız) paylaşabiliyorsunuz. Arkadaşlarımla paylaş seçeneği tıklandığında ise listenizdeki arkadaşlarınıza bulunduğunuz mekanla ilgili bir uyarı gidiyor.
Foursquare’deki bir diğer motivasyon ise verilen “badge” ve “mayorship”. Mayor (buna muhtarlık demeye başladılar) olmak için bir mekanda en fazla check-in sayısına sahip olmanız gerekiyor. Mayor olmanın avantajı ise eğer mekanın Foursquare’le anlaşması varsa size ödül verilebiliyor (örneğin ABD’de Starbucks’lar muhtarlara bedava kahve veriyorlar). Ülkemizde de bazı mekanlar bunun gibi promosyonlar vermeye başladı. En son duyduğum KafePi’nin yapılan check-in’lere fındık votka veriyor olması. (bu arada eğer vermezlerse bana kızmayın, sadece duydum : ) ) Badge’ler ise yapılan check-in’lerden sonra kullanıcıya verilen bir nevi ödüller. Bunlar check-in tipine, saatine ve sayısına göre kullanıcıya verilen ve Foursquare anasayfasında da duyurulan ünvanlar. Birkaç örnek vermek gerekirse 50+ insanın olduğu bir mekana check-in yaptığınızda verilen “Swarm” badge’i (ki bu en ünlü badge’lerden birisidir), iskelede yaptığınız check-in’lerde verilen “I’m on a boat” badge’i gibi.
Foursquare’in sunduğu bir başka özellik ise “Tips” ve “To-Do”. “Tips” bir mekana gittiğinizde o mekanla ilgili yorumlarınızı ve izlenimlerinizi başkalarıyla paylaşmanızı amaçlıyor. Bir mekana tip bıraktığınızda o yorum herkes tarafından görüntülenebiliyor ve sonsuza kadar orada kalıyor. “To-Do” ise yaptığınız ve hoşunuza giden bir olayı (örn. x mekanında y yemeği çok lezzetliydi. Kesin deneyin) belirli bir lokasyona koymanız demek oluyor. Daha sonra listenizdeki kişilerden birisi bıraktığınız “To-Do”‘ya yakın bir yerde telefonunu açtığında ekranında sizin uyarınızı görüyor ve “I have done it” seçeneğiyle yapılan işler listesine ekliyor.
Şu anda iPhone,Blackberry ve Android’lerden kullanabildiğiniz Foursquare’in anasayfasından ise sadece kullanıcı ayar işlemlerini yapabiliyorsunuz. Bunun dışında yapılan check-inler ve bölgenizdeki son muhtarları görüntüleyebiliyorsunuz. Tamamen mobil ağırlıklı olmayı seçmiş Foursquare’in kısa sürede ulaştığı 4 milyonluk üye sayısını önümüzdeki sene ikiye katlayacağından hiç şüphe yok.
Web: http://www.foursquare.com
AppStore: http://itunes.apple.com/us/app/foursquare/id306934924?mt=8
Kaynak: http://foursquare.nedir.com/#ixzz2TpGeHQnQ
Facebook Places
Henüz ülkemizde resmen başlamamış olsa da Facebook Places Facebook’un kullanıcılarına sunduğu bir lokasyon eklentisi. Şu anda Amerika ve Avrupa’da kullanıma sunulan Facebook Places sayesinde kişiler aynı Foursquare’de olduğu gibi etrafında bulunan mekanlara check-in olabiliyorlar. Bir mekanda olduğunuzu belirttiğinizde Facebook sayfanızda bu mekanda olduğunuza dair bir uyarı düşüyor. Aynı zamanda eğer sizinle beraber olan arkadaşlarınızı da eklediyseniz onların da sizinle birlikte olduğu görülüyor. Yalnız arkadaşlarınızın öncelikle lokasyon paylaşımına izin vermesi gerekiyor (gizlilik sebebiyle Facebook etiketlenen arkadaşlardan onay istiyor).
Facebook Places’da aynı Foursquare gibi check-in işlemi bittikten sonra bulunduğunuz mekanla ilgili resim ekleme şansına da sahipsiniz. Aynı zamanda yaptığınız check-in’le beraber yorum da ekleyebiliyorsunuz. Facebook Places’da Foursquare’deki gibi muhtarlık ya da rozet gibi ödül seçenekleri bulunmuyor. Sadece “ben buradayım” mesajı verme hedefinde olan Facebook Places, şimdilik kendini Foursquare’e tam olarak rakip yapmamış. Tabii sonraki sürümlerde neler eklenir bunu bilemiyoruz.
Web: http://www.facebook.com
AppStore: http://itunes.apple.com/us/app/facebook/id284882215?mt=8
Gezenzi
Türkiye’nin ilk lokasyon kullanan sosyal ağı olan Gezenzi, Turkcell desteğiyle kullanıcılara bir cep telefonu uygulamasından bağımsız olarak belirli bir lokasyonda mesaj bırakma imkanı tanıyor. Bu işleme “iz bırakma” adını veren Gezenzi, yeni versiyonunda mekanlara da iz bırakmayı destekliyor. Oldukça fazla ve ayrıntılı mekan bilgisi sunan Gezenzi’de bu mekana önceden iz bırakmış kişileri görebiliyor ve izlerini okuyabiliyoruz.
Gezenzi’yi diğer ağlardan ayıran özelliği 6060 kısa numaraya SMS ya da MMS göndererek iz bırakmaya olanak sağlaması. Yazdığınız kısa mesaj ya da yolladığınız MMS sayfada o anki koordinatanızla birlikte görüntüleniyor. Bu sayede listenizdeki kişilerin izleri harita üzerinden takip edilebiliyor. Bunun dışında bırakılan izleri sevme ya da sevmeme seçeneğine de sahipsiniz.
Gezenzi’de sunulan bir diğer özellik ise TıklaKonuş servisi entegrasyonu. Bu servis sayesinde Gezenzi üzerinde gördüğünüz ya da tanıştığınız birini cep telefonu numaranız görünmeden arama şansına sahipsiniz. Tabii burada kişinin cep numarasını sisteme tanıtmış olması ve TıklaKonuş özelliğini aktif hale getirmesi gerekiyor. Kişinin adının yanında çıkan TıklaKonuş düğmesine bastığınızda sistem ilk olarak kişinin telefonunu arıyor ve onay aldığı takdirde sizi de konuşmaya dahil ediyor. Bu sayede iki taraf telefon numaralarını bilmeden görüşme yapabiliyor.
Web: http://www.gezenzi.com
AppStore: http://itunes.apple.com/us/app/gezenzi/id374431717?mt=8
Foodspotting
Lokasyon servislerini kullanan en yeni sosyal ağlardan biri olan Foodspotting, diğer ağlardan tamamen farklı bir mantıkta çalışıyor. Bu ağda amaç “ben buradayım” mesajı vermek değil, “ben burada güzel yemek buldum” demek İsminden de anlaşılacağı gibi Foodspotting yemek avcılığı ve güzel yemekleri insanlarla paylaşma esasına dayanıyor.
Diğer ağlar gibi cep telefonunuzdan kullanabileceğiniz Foodspoting, ilk açıldığında size yakın olan yemeklerin fotoğraflarını ve lokanta bilgisini getiriyor. Yemeğin resminin üstüne tıkladığınızda kimin tarafından eklendiğini, nerede “avlandığını” ve yapılan yorumları görüntüleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu yemeğe benzer yemeklerin nerede bulunabileceğini de seçebildiğiniz bir menü mevcut.
Kendiniz yemek eklemek istediğinizde “Spot” düğmesine basarak yiyecekle ilgili resim ekleyebiliyorsunuz. Resimle beraber yemeğin adını ve mekan bilgisini de ekleyerek yeni bir girdi oluşturabiliyorsunuz. Bu sayede diğer kullanıcılar bu yiyeceği bulma ve yorumlama şansına sahip oluyorlar.
Bir diğer özellik olan “Guides” seçeneğiyle de listelenen gurmeleri takip edebilirsiniz. Buradan bir isme tıkladığınızda, o grumenin dünya çapında tavsiye ettiği yemekleri isim ve lokasyon bilgisiyle bulabilirsiniz. Listedeki yemekleri tattıkça da “Spot it!” seçeneğiyle kendi resminizi koyarak listeyi tamamlayabilirsiniz.
Lokasyon kullanan sosyal ağlara yeni bir soluk getiren Foodspotting, 2010 Kasım ayında AppStore’da ayın uygulaması seçilmişti. Ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olsa da 2011′in trendi fotoğraf paylaşımını da desteklediğinden bu sene adını daha fazla duyucağımıza eminim.
Web : http://www.foodspotting.com/
Appstore: http://itunes.apple.com/us/app/foodspotting/id350727118?mt=8
0 yorum:
Yorum Gönder