20 Mayıs 2013 Pazartesi

Blog Servisleri

Blog nedir? 


Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.



İlk bloglar elle yazılıp güncellenirken, bugün bu iş için özel yazılmış yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlardan bazıları bir blog servisi sağlayıcı sitenin alt alan adları olarak yaratılabilen, bazıları ise kullanıcının kendi sunucusuna kurup çalıştırması gereken yazılımlardır.
Blogun geçmişi

Blogların içeriği geleneksel internet içeriğinden farklılık gösterdiği için sadece bloglar için kurulmuş özel indeksleme mekanizmaları ve arama motorları bulunmaktadır. Technorati en başarılı blog teknolojilerinden biridir. Ayrıca Google Blog Search adında bir blog arama motoru işletmektedir. 2005 yılında Verisign tarafından satın alınan Weblogs.com, dünyanın en büyük blog ping servisi olarak tüm internet indeksleme mekanizmalarına veri sağlamaktadır.
İnternet ile ilgili ciddi bir araştırma kurumu olan Jupiter Research'ün 2005 yılında yaptığı bir araştırmasına göre, blog sitesi sahiplerinin yarısının yıllık geliri 60.000 doların üstünde; blog okuyanların %60'ı erkek ve blog okuma alışkanlığı olanların %73'ü 5 yıldan uzun süredir internet bağlantısına sahip. Blog okuyanların %28'i blog okumak için RSS kullanıyor. 2005 sonunda yapılan başka bir araştırmaya göre de internet kullanıcılarının %38'i blog kelimesinin anlamını bildiklerini, %27'si ise blog okuduklarını belirtmiştir. Blogosferin nabzını tutma misyonundaki Technorati'nin istatistiklerine göre, günde 50.000'den fazla yeni blog sitesi yaratılıyor.
Blogların kullanımı 1999 yılında Blogger'ın bu hizmeti vermeye başlaması ve kısa süre sonra bunu ücretsiz hale getirmesi ile yaygınlaşmıştır. 2003 yılı Şubat ayında Google, Blogger'ı satın aldı ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloga girmeyi sağlayan 'Blog This!' tuşu yerleştirdi. İngilizce bilen çoğu kişi ilk defa bu düğme sayesinde bloglar ile tanışmıştır.
Blogger ile aynı zamanlarda kurulan LiveJournal, sadece belirli kişilerin okumasına izin verilebilen blog sayfaları sağlayarak popüler olmuş bir blog sitesidir. Halen en çok blog yaratılan sistemlerden biri olan LiveJournal, yazdıklarını herkesle paylaşmak istemeyen ve grup bağlarına önem veren kişiler tarafından tercih ediliyor.
Microsoft'un Windows Live Spaces adlı blog sistemi de, MSN üyelerine sunulan Windows Live Messenger hizmetine ilişkilendirilince ciddi bir yayılma göstermiştir. Üyelerin fotoğraf albümü oluşturmasına izin veren sistem, blogların güncellendiği anda paylaşılmasını sağlayan dahili bir yapıya da sahiptir. Daha çok amatör kullanıcılar yönelik bir hizmet olan Windows Live Spaces, görünüş ve yapı olarak değişikliğe pek açık değildir. Ayrıca, Windows Live Messenger daha çok sohbet amacıyla kullanılan bir servis olduğundan, Space'lerde yer alan bloglar da daha çok resim yükleme alanı olarak kullanılmaktadır. Microsoft, 27 Eylül 2010'da, Windows Live Spaces servisini durduracağını açıklamış ve kullanıcılarına blog'larını ücretsiz olarak WordPress.com'a taşıma olanağı sunmuştur.
Hızla büyüyen ve ciddi bir akım haline gelen blog dünyasında, İnternetin devlerinden Yahoo! da 2005 yılının Mart ayında kendi blog sistemi Yahoo! 360'ı açtığını ilan etti.
Kullanıcının kendi sunucusuna kurarak çalıştırdığı blog yazılımlarında WordPress liderdir.
Son olarak 2007 yılında da, Tim O'Reilly Blogger's Code of Conduct fikrini ortaya atmıştır.
Blog türleri [değiştir]

Kişisel
İnternet üzerinde bireysel olarak oluşturulan, genel veya belli bir odak noktası olan blog çeşididir. Büyük oranda blog yazarının ismini veya takma adını alırlar. Yazarın bireysel günlüğü olmak dışında gündemi kendi kalemi ile yansıttığı ortamdır. Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür. Kişisel bloglar özelliklede son dönemde oldukça büyük yaygınlaşma göstermiştir.
Temasal
Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri, blogger temaları ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır. Türkçe olarak yayınlanan bloglarda en fazla ilgiyi yemek ve blogger eklentileri konulu bloglar çekmekte, sayı olarak ise bilgisayar blogları göze çarpmaktadır.
Topluluk
Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır. Tarihsel olarak ise, LiveJournal'da oluşan bir kültür mirasını devam ettirmektedirler..
Kurumsal
Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglar dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır. Türkiye'de az sayıda olsa da bazı şirketler şirket bloglarını hizmete sunmaya başlamıştır. Aslında yeryüzündeki akım, şirketin doğrudan değil, samimi karakterdeki bazı çalışanların desteklenmesi yoluyla bloglamaktır. Hatta en ünlü şirket bloglarını tutan Microsoft çalışanları, samimiyetlerine inandırmak için ara sıra rakip firmaların ürünlerini de övmekte, reklamını yapmaktadır.
Türkçe bloglar

Blog, dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen, Türkiye'de 2005 yılına kadar çok fazla farkedilmiş değildi. Mayıs 2005 tarihinde Google'da Türkçe sayfalarda "blog" kelimesi 65.400 kez yer alırken, Mayıs 2006'da bu sayı 5 milyona yaklaşmış, Mayıs 2008'de ise 10 milyonun üzerine çıkmıştır.
Blogger.com'dan hizmet alan Türkçe blog sayısı 2004-2005 yılları arasında oldukça fazla iken, bugün bu sayı hemen hemen hiç artmamaktadır. Çünkü Türkçe olarak hizmet veren blog barındırma siteleri, üyelerine en az Blogger.com kadar iyi hizmet vermektedir. Türkçe barındırma sitelerinin artması, doğal olarak açılan Türkçe blog sayısını arttırmıştır ve Türkçe konuşan insanların blog kültürüne akın etmesini sağlamıştır.
2005 yılında hizmet vermeyen başlayan Türkçe blog servisi Blogcu.com, 2 sene içinde 370 bin üyesi ile Türkiye'de en çok okunan 10. internet yayını olmayı başarmıştır. Blogcu dışında başka birçok yerli blog servisi hizmete açılmıştır. Bunların arasında Mynet Blog, Milliyet, Habertürk, Vatan gibi yayın organlarının blog servisleri ve Doğan grubu ortaklığıyla 2006 ortasında yayın hayatına başlayan ve 725 bin blogu, 1 milyon 300 bin üyesi bulunan Azbuz.com da bulunmaktadır.

Ücretsiz Blog Servisleri


İnternetin sağladığı imkanlar ve sunulan birbirinden güzel servisler ile birlikte artık birçok kişi belki biraz para kazanmak, belki sadece bir şeyler yazmak, belki bilgilerini paylaşmak gibi bazı sebeplerle kendi blogunu kolaylıkla açabiliyor. Bu yazımızda bizlere ücretsiz olarak blog açmamıza imkan veren en ünlü web sitelerini kısa kısa tanıyacağız.
1- Blogger / Blogspot
Ücretsiz blog servisleri deyince belki de akla ilk gelen site, Google’ın sahip olduğu Blogger.com. Bu servise kayıt olabilmek için Google hesabınızın olması yeterli. Bir blog aldığınız zaman blogunuz .blogspot.com uzantılı olacaktır. Örneğin biz sitemiz için degnekcom.blogspot.com adresini aldık. Blogger’ın en büyük avantajı dediğimiz gibi arkasında Google’ın büyük desteğinin olması.
Blogger, ücretsiz olarak blog sahibi olmanızı sağlayan servislerden birisidir. Google’ın sahip olduğu bir hizmet olan Blogger’a kayıt olduğunuzda .blogspot.com uzantılı bir blogunuz olur. Biz kayıt olduk ve degnekcom.blogspot.com adlı bir blog aldık. Siz de istediğiniz bir adı, eğer daha önceden alınmamışsa, blog olarak alabilirsiniz.
Başta da söylediğim gibi Blogger’ın arkasındaki Google desteği şüphesiz onu blog servisleri arasında en iyilerden biri yapıyor. Blogger’dan aldığınız bir blogu yönetmek de oldukça kolay. Panelinizden basit bir şekilde yazınızı ekleyip hemen yayınlayabiliyorsunuz. Ayrıca blogunuz için hazır temalardan birini seçebiliyor veya başkaları tarafından kodlanmış temaları blogunuz için yükleyebiliyorsunuz.
Tüm Google hizmetlerinde tek bir hesap üzerinden kayıt olunabildiği gibi Blogger için de bu geçerli. Bir gmail hesabınız var ise eğer hemen Blogger.com adresinden blogunuzu alabilir, gmail hesabınız yoksa da hemen Google’a kayıt olarak başlayabilirsiniz.

2- Blog.com
Blog.com, kullanış olarak güzel blog sistemlerinden bir diğeri. WordPress alt yapısı ile sizlere ücretsiz blog hizmeti veren blog.com’da bir blog aldığınız zaman blogunuz .blog.com uzantılı oluyor. Bizim sitemiz için aldığımız blog örneğin degnek.blog.com . Türkçe dil desteği sağlamaması olumsuz bir yönü olarak karşımıza çıksa da uzantısının çok akılda kalıcı, kısa ve güzel olması oldukça iyi. Ayrıca wordpress sistemine sahip olması da bize kolay kullanım sağlıyor.
En iyi ücretsiz blog servislerinden bir diğeri de blog.com . Blog.com’a kayıt olarak siz de bizim aldığımız degnek.blog.com gibi bir .blog.com uzantılı blog sahibi olabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken ana sayfada bulunan sarı Sign up butonuna basmak ve gerekli bilgileri doldurmak. Kayıt esnasında size ücretli bir alan adına bağlamak isteyip istemediğinizi soracak olsa da siz .blog.com uzantılı ücretsiz seçeneği seçerek devam edebilirsiniz.
Blog.com’un en büyük avantajlarından birisi bildiğimiz, kolay kullanımlı wordpress alt yapısına sahip olması. Yani başka bir deyiş ile almış olduğunuz blogun alt yapısı size wordpress olarak teslim edilecek. Türkçe dil desteği bulunmasa da genel itibari ile pek fazla zorluk çekeceğinizi de sanmıyorum.
Bir diğer büyük avantajı ise sahip olacağınız blogun uzantısının gereksiz uzunlukta olmaması ve akılda kalıcı, kısa bir yapıda olmasıdır. Hepimiz biliriz sitelerimizin veya bloglarımızın domainlerinin ne kadar önemli olduğunu. Çok uzun, akılda kalıcı olmayan domainler pek iyi değillerdir. Tabi haliyle .blog.com uzantısı gerçekten hoş.
Blog servisleri arasında gerçekten en iyilerden diyebileceğimiz blog.com’u yeni bir blog sahibi olmak isteyenlere denemeleri için öneriyorum.

3- WordPress.com
Web siteleri için açık kaynak kodlu blog sistemi dağıtan wordpress’in dileyen kullanıcılar için ücretsiz blog servisi de yer almakta. WordPress’in desteği ile sahip olduğunuz blogunuz .wordpress.com uzantılı oluyor. Biz degnek.wordpress.com adresini sitemiz için aldık.
Bir blog sitesi açmak isteyen kişiler için açık kaynak kodlu bir blog sistemi olan WordPress’in host, domain gibi şeylerle uğraşmak istemeyen, almayan veya alamayan kişiler için ücretsiz olarak sunduğu blog hizmeti de bulunmakta.
tr.wordpress.com ana sayfasında solda bulunan “Get Started Here” butonunu kullanıp adımları izleyerek ücretsiz bir blog sahibi olabiliyorsunuz. Bir blog aldığınız zaman bizim aldığımız degnek.wordpress.com gibi .wordpress.com uzantılı oluyor. Büyük oranda Türkçe desteği sağlayan admin panelinizden, wordpress’ten alışık olduğumuz gibi, her türlü şeyi kolaylıkla yönetebiliyorsunuz. Ayrıca bu aldığınız blogunuz üzerinden alan adı da tescil ederek bu alan adınızı blogunuza bağlayabilmeniz de mümkün. Hoş, ücretli veya ücretsiz bir çok temanın da sunulduğu bu blog sisteminde bazı ek özellikler için ücretli seçenekler de mevcut.
Tabi doğal olarak wordpress olan alt yapısının da verdiği destek ile birlikte en çok kullanılan blog sistemlerinden biri olan wordpress.com’un bu servisini ücretsiz blog sahibi olmak isteyen herkes deneyebilir!

4- Tumblr.com
Ünlü blog servislerinden bir diğeri de Tumblr. Kullanışlı paneli sayesinde blogunuzu kolaylıkla yönetebiliyor, farklı türden içeriği rahatlıkla uygun seçenekten blogunuza girebiliyorsunuz. .tumblr.com uzantılı olarak alacağınız blog adresiniz degnek.tumblr.com şeklinde olacaktır.
5- Posterous Spaces
Blog servislerinden bir diğer ünlü servis olan Posterous.com, basit ve kullanışlı bir panele sahip. Tercih edilebilecek ünlü bir blog servisi olmasına rağmen diğer servislere göre .posterous.com uzantılı bir blog veriyor olması ve bu uzantının uzun ve akılda zor kalan bir isim olması nedeniyle bu durum dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor. Bizim aldığımız blogumuz degnek.posterous.com .
6- Blogcu.com
Bir Türk yapımı blog servisi olan Blogcu, size .blogcu.com uzantılı bir ücretsiz blog vermektedir. Servisin kullanımı güzel olsa da göze çarpan en büyük dezavantajı, çok fazla reklama yer verilmesi. Yine de ünlü ücretsiz blog servisleri arasında yer almaktadır. Sitemiz adına aldığımız blog adresimiz degnekcom.blogcu.com
Genel olarak en ünlü blog servislerinden kısaca bahsettik. Webmaster kategorimizdeki gelecek yazılarımızda ise sıra ile bu blog servislerini daha detaylı bir biçimde tanıyacağız. Yazıları yazdıkça buradan linkleri de her birinin altına ekleyeceğim. Herkese iyi bloglamalar.


Kaynak:http://degnek.com/30-ucretsiz-blog-servisleri.html

0 yorum:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Hostgator Coupon Code