5G ve Mobil Teknolojilerin Dünü Bugünü ve Geleceği
Posted by : Eren Caner
Güney Koreli firma Samsung, 5G testlerine başladı. 4G teknolojisine göre birkaç yüz kat daha hızlı olan bu Alcatel'den Tod Sizer'e göre 5G, 4G'ye göre sadece internet hızında artış sağlamayacak aynı zamanda servis kalitesini de artıracak. Hatırlarsanız 2G (GPRS, Edge)'den 3G'ye geçişimizde sadece internet hızımız artmıştı. 2G'de yanıt vermeyen, sonsuz döngüye giren bir internet akışı 3G'de de aynı şekilde yaşanmaya devam etti.
5G teknolojisi Samsung'a göre 2020 gibi dünyada kullanılmaya başlanacak. Mobil operatörlerin ses, mesajlaşma vb. tüm hizmetleri, kampanyaları internet hizmeti üzerinden şekillenecek.
Her yeni jenerasyon yeni bir özellik getiriyor. 2G ses kalitesi, 3G internet hızı getirdi. 4G video, 5G ise yine Sizer'a göre milyarlarca akıllı cihazın birbirine işlem yapabilir şekilde bağlı olabileceği bir deneyim sunacak.
Mobil pazarla ilgili öngörülerim:
2015-2016 gibi 4G, 2020 gibi de 5G kullanılmaya başlanabilir. 5G teknolojisine kadar mobil cihazların ve kullanımın gelişme seviyesinde olup önünün çok açık olacağını, pazara yeni cihazların geleceğini; 2020'den sonra 5G teknolojisinin gelmesiyle beraber yavaş yavaş pazarın olgunluk seviyesine erişeceğini tahmin edebiliriz.
İnsanların teknoloji kullanım alışkanlıklarına bakarsak her zaman 3 seviye pazar olmuştur. Biri popüler olarak tüketilirken bir sonraki seviye de her zaman kıyısından köşesinden test edilmeye, tüketilmeye başlanmıştır. Benim tablom:
1- Geride kalan pazar
Şu anda: Masaüstü bilg.
Yakın Gelecekte: Notebook ve 2.nesil akıllı cihazlar (iPhone, Samsung S4 vb. gibi)
Uzak Gelecekte: Tablet ve 3. nesil akıllı cihazlar (iPad, Nexus gibi)
2- Popüler pazar
Şu anda: Notebook ve 2. nesil akıllı cihazlar
Yakın Gelecekte: Tabletler ve 3. nesil akıllı cihazlar
Uzak Gelecekte: Apple iWatch, Google Glass
3- Trend olacak pazar
Şu anda: Tabletler ve 3. nesil akıllı cihazlar
Yakın Gelecekte: Apple iWatch, Google Glass (Google gözlüğü)
Uzak Gelecekte: Sadece giyilebilir ürünler
İnsanların her deneyimi tüketme süreleri vardır. Önce masaüstü bilgisayarlar vardı. İnsanlar onu tüketti ve bitti. Akabinde notebook'lar popüler oldu. Şu an için tablet bilgisayarlar notebook'lara tam anlamıyla alternatif olamadığı için notebook ve tablet deneyimi eş zamanlı olarak tüketiliyor. Gelişen mobil pazarla beraber boyutları sebebiyle çok da mobil olamayan notebook'lar yerini tablet ve iyice akıllanmış cihazlara bırakacak. Notebook'lar tüketilip sadece iş hayatında sınırlı kaldığında ise tabletler ve akıllı cihazlar pazarı domine edecek. Eş zamanlı olarak da şu an denemeleri yapılan Apple iWatch ve Google Glass tüketilmeye başlanacak. Tabletler ve son nesil akıllı cihazlar tüketilip bitme noktasına geldiğin de de pazarı giyilebilen, Apple iWatch, Google Glass gibi ürünler domine edecek ve belki de o vakit insanoğluna teknolojisi ne kadar gelişmiş olursa olsun elinde, cebinde bir cihaz taşımak çok hantal ve nostalji olarak yorumlanmaya başlayacak. Çünkü kolunda iWatch, gözünde Google Glass olacak -eğer tutarsa-.
Prototip Apple iWatch:
Google Glass:
Tüm bu gelişmeler süper. Dijital dedik, pazar dedik geçmiş bugün gelecek vb. dedik. Bir de konuya farklı açıdan yaklaşalım: Yukarıdaki her iki görselin ortak bir anlamı var. İnsanoğlu farklılıklar içerisinde tektipleştirilip robotlaştırılıyor ve insanların giderek bu cihazlarla yönetilmesi daha kolay hale geliyor. Ama beyin de bedava. E napıcaz? Her şeye "wuu süpermiş bu!" diye yaklaşıp yemeden önce bi 2 dk. beyni kullanmak lazım.
Kaynak:http://www.erencaner.com.tr/
0 yorum:
Yorum Gönder